Lees hoe Anneke Otter haar eerste koude plons heeft ervaren
Met een naam als Otter zou je denken dat Anneke al lang bekend was met kou dippen maar het is een tool die ze nog niet had ontdekt.
Ik had gelezen op internet dat Anneke coaching aanbood in de vorm van mindful hardlopen en dat tijggerde mijn interesse. Toen ik vertelde over de Wim Hof methode gaf Anneke aan dat ze niet goed begreep waarom mensen in dat koud water gingen liggen. Na een kort uitleg heb ik haar uitgenodigd om het zelf te komen ervaren. Gelukkig stond ze daar voor open en sleepte ook gelijk haar man en een vriendin mee. Safety in numbers misschien? Lees de ervaring van Anneke hieronder:
Hoe voelde je voor dat je het water in ging met Sharon?
Gespannen, zenuwachtig
Hoe voelde je daarna?
Heerlijk, een nieuw soort rust. Het voelde als een heel natuurlijk iets en dat is heel fijn om toe te voegen aan mijn leven.
Zou je koud dippen aanbevelen?
Ja
Wat zou het je kunnen brengen?
“Nog meer in contact met je lichaam en de natuur”
Had je het gedaan als Sharon je niet had benaderde?
Dan had ik het zeker weten niet gedaan.
Wat voegde de begeleiding van Sharon toe?
Het was fijn om begeleid te worden, dat gaf me het vertrouwen om het aan te gaan. De instructies waren duidelijk en ondersteunend.
“Ik kon er helemaal door ontspannen”
Ga je ook nog een ijsbad proberen?
Dat is nog iets om te overwegen. In mijn hoofd is dat een minder natuurlijk iets om te doen. Kan me wel voorstellen dat ik in de winter zou blijven dippen. Voor nu is het dippen op zichzelf een hele fijne aanvulling op mijn leven en ga ik dat eerst verder ervaren.
Wat is je dagelijkse ritueel?
Ik ben op dit moment aan het onderzoeken welke vaste routines en rituelen mij dagelijks kunnen ondersteunen in nog meer rust te ervaren en vanuit wat goed voelt te leven. Ik sta nu regelmatig een uur eerder op dan mijn gezin om in dat uur en soms langer aandacht te hebben voor mijzelf. Ik ben van alles aan het uitproberen; lekker kop thee zetten, rek en strekoefeningen, yoga, meditatie, wandelen, ademhalingsoefeningen (o.a. Wim Hof Methode), rustig ontbijten, verhaal luisteren. Het is verder erg fijn om 1 a 2 keer per week de ochtendrush in huis aan mijn man over te laten en in de natuur wakker te worden.
Welke methodes kan je aanbevelen om jezelf in balans te houden?
Ik ben aangesloten bij een Coachcircle van de Zelfbewust Academy en daar richten we ons op verdere bewustwording en zelfzorg. Een hele fijn plek om meerdere keren per jaar bij elkaar te komen.
Natuurlijk raad Anneke iedereen aan om een keer te gaan koud dippen met Sharon of een Wim hof workshop te volgen.
Meer over Anneke:
Anneke is in begin 2017 gestart met het opzetten van Otter Natuurcoaching. In eerste instantie naast een vaste baan en sinds maart 2020 richt ze met veel enthousiasme volledig op haar eigen bedrijf. Haar ambitie is om zoveel mogelijk mensen mee de natuur in te nemen en weer in contact te brengen met hun gevoel en ze opnieuw te leren luisteren naar de signalen die hun lichaam afgeeft (precies wat we ook doen in het kou water).
Anneke doet dit middels Individuele coaching, Mindful Hardlopen, Natuurretraites, Verbindingsdagen, groepswandelingen, etc. Voor een fijn en ontspannen leven is het essentieel om met regelmaat aandacht te hebben voor jezelf, om te voelen en onderzoeken wat iets met je doet. Veel mensen zijn geneigd om signalen van stress te vermijden en/of te negeren, terwijl het juist effectiever is om er aandacht aan te besteden om dan vervolgens beter te weten wat je nodig hebt.
Voor Anneke is het coachen/trainen van mensen in de natuur een heel logisch iets. Het geeft zoveel rust en ruimte en het biedt daarnaast alles wat je nodig hebt om op een hele natuurlijke en vaak verrassend snelle manier in beweging en tot inzichten te komen. Ze is een zeer betrokken en intuïtief mens en is gericht op het maken van contact met de ander op gevoelsniveau. In gedrag is ze open en rustig en sluit ze graag aan bij waar jij staat. Ze zet graag humor in voor de nodige luchtigheid en tevens om iets “voelbaar” helder te krijgen. Haar passie is Mensen mee naar buiten nemen, de natuur in en weer in contact brengen met hun gevoel.